Walt Disney-syndroom

Walt Disney heeft met zijn diverse creaties van fictieve hondenfiguren grote invloed gehad op de manier waarop menselijke gedachten en emoties worden toegeschreven aan honden.

Pluto, Goofy, Lady & de Vagebond, 101 Dalmatiërs, Frank & Frey en Bolt voldoen aan criteria die mensen aan een hond als gezelschapsdier stellen: een hoge aaibaarheidsfactor, volgzaam en gewenst handelbaar gedrag. Ze staan vooral symbool voor de menselijke behoefte aan onvoorwaardelijke vriendschap en liefde.

Een hond heeft hierdoor gelijkenis gekregen met een “knuffeldier”. Beweringen over zijn gedrag zijn steeds meer gaan duiden op vermenselijking. Dat is toch wel radicaal, omdat het de relatie tussen mens- en hond kan overladen met problemen.

Binnen de maatschappij draait het tegenwoordig vooral om snelheid. In een razend tempo haasten mensen zichzelf door het leven. Waarbij ondertussen  ook nog vaak op zoek wordt gegaan naar bevestiging, goedkeuring en erkenning. Bang om afgewezen te worden door de omgeving. 

Mensen willen en moeten teveel. Geduld opbrengen om de ontwikkeling van een pup de tijd te geven zoals de natuur het bedoeld heeft, is daarom voor velen erg moeilijk. Jammer, want niet alleen de ontwikkeling van pup naar volwassen hond is als proces erg fascinerend. Het kan mensen ondertussen ook leren zichzelf te zijn. Het wordt minder ingewikkeld  als mensen niet meer van alles zouden doen omdat dat het zo hoort en zichzelf voorbij gaan.